Aloitussivulle

Sisällysluettelok

pyöristys_ylävasen.gif (149 bytes) 1 1 w pyöristys_yläoikea.gif (91 bytes)
 

 

 

Pii
Kvartsi
Asbesti
Sädekiviliuske
Vuolukiviesineet
Diabaasi
Meripihka
Viherliuske
Kölin punaliuske
Esineitä matkojen takaa
Luuesineet
op_568.gif (2079 bytes)

  


Kuvan kirves on löytynyt yli 10 000 vuotta vanhan Antrean verkon uppoamispaikalta. Löytö todistaa että viherliuskeen hyvät ominaisuudet tunnettiin jo tuolloin. Museovirasto.

Äänisjärven länsipuolella lähellä Petroskoita kiintokallioissa esiintyy korkealuokkaista viherliusketta, joka on käyttöominaisuuksiltaan lähes piin veroista. Liuskeesta tehtyjä esineitä tuotiin Suomen alueelle lähes koko kivikauden ajan. Siitä syntyi omia esinetyyppejä: itäkarjalaisia tasa- ja kourutalttoja sekä Ilomantsin kirveitä ja käyräselkäisiä kourutalttoja. Viherliuske-esineitä tuotiin Suomeen varhaiskampakeramiikan ajalta kivikauden lopulle (3000-2000 eKr.).

Tasataltta soveltui puuntyöstämiseen, isommat kirveet puunkaatoon ja pienemmät hienompiin puusepän töihin. Kourutaltta oli omiaan kovertamiseen. Suuri osa ainakin lännempää löytyneistä viherliuske esineistä ollut todellista arvotavaraa: niitä on tavattu metsään tai veteen heitettyinä uhrilahjoina. Esineitä on ehkä käytetty vaihdon välineinä, jonkinlaisena kivikauden rahana.

.1111

Sivun alkuun                              Copyright CSC 1999www.csc.fi

pyöristys_alaoikea.gif (135 bytes)