Aloitussivulle

Sisällysluettelok

pyöristys_ylävasen.gif (149 bytes) 1 1 w pyöristys_yläoikea.gif (91 bytes)
 

 

 

Ruuhet
Veneet kalliokuvissa
Hirvenpääkoristeiset veneet


Ruuhella melojia Saarijärven kivikauden kylässä.Saarijärven museo.

Ihminen on liikkunut vesillä jo 50 000 sitten, jolloin Australia asutettiin. Ensimmäiset asukkaat ovat ylittäneet kymmenien kilometrien levyisen salmen Uuden Guinean ja Australian välissä. Vanhimmat yhdestä puusta veistetyt ruuhet on löydetty Alankomaista. Niillä on ikää lähes 10 000 v. Tanskalaisilla löydöillä on ikää noin 7 000 vuotta. Suomesta on vain yksi kivikautinen ruuhilöytö. Se on Helsingin Kalliosta ja ajoitettu myöhäiselle kivikaudelle.

Ahvenanmaa asutettiin varhaiskampakeraamisella kaudella 7 000 vuotta sitten. Lämpökaudella tämä ei ole ollut mahdollista jäätä myöten kulkien. Maankohoamisen tuossa vaiheessa Ahvenanmaalla ei ollut kuin muutama ulkoluoto. Etäisyys rannikoltakin oli nykyistä pidempi.

On keskusteltu, onko yhdestä puusta veistettyjen ruuhien lisäksi kivikaudella ollut käytössä suurikokoisia nahkaveneitä. On arveltu, että eräät soista löydetyt reenjalakset olisivatkin tällaisten veneiden kölipuita. Uskottavaa ennallistusta veneeksi näiden pohjalta ei toistaiseksi ole rakennettu. Rekien jalaksina ne ovat kokeellisissa rakenteissa toimineet hyvin.

  
.1111

Sivun alkuun                              Copyright CSC 1999www.csc.fi

pyöristys_alaoikea.gif (135 bytes)