Aloitussivulle

Sisällysluettelok

pyöristys_ylävasen.gif (149 bytes) 1 1 w pyöristys_yläoikea.gif (91 bytes)
 

 

 

Pii
Kvartsi
Asbesti
Sädekiviliuske
Vuolukiviesineet
Diabaasi
Meripihka
Viherliuske
Kölin punaliuske
Esineitä matkojen takaa
Luuesineet


  


Meripihkaa on pidetty elämän ja auringon symbolina. Astuvan Akaksi nimettyyn pienoisveistokseen on jouduttu poraamaan uusi kiinnitysreikä kuluneen yläpuolelle. Kuva Juhani Grönhagen, Savonlinnan maakuntamuseo.

Meripihka on 20-60 miljoonaa vuotta sitten kasvaneiden havupuiden kivettynyttä pihkaa, joka on kerrostunut merenpohjaan. Sieltä sitä huuhtoutuu myrskyjen jälkeen Itämeren ja Pohjanmeren rannoille. Kivikautena meripihkaa saatiin erityisen runsaasti Itämeren kaakkoisosista, Liettuan ja entisen Itä-Preussin rannoilta, joilta meripihkaa tuotiin maahamme tavallisesti valmiina arvoesineinä. Vain Rovaniemeltä löytynyt kaksoiskirveen muotoinen riipus on Pohjanmeren pihkaa. Suomessa raakameripihkaa on löydetty muutaman neliön alalta pellosta Inkoon Ingarskilasta, lisäksi hajalöytöinä Paraisilta ja Nauvosta. Mahdollisesti jäät ovat kuljettaneet sitä jostain eteläisemmältä Itämereltä.

Itämeren alueella meripihka oli suosittu vaihtokaupan väline. Kreikkalaiset ja roomalaiset hankkivat arvostamansa meripihkan vaihtamalla sitä metalleihin ja pronssiesineisiin. Meripihkaan on liitetty erilaisia uskomuksellisia merkityksiä ja sillä on oletettu olevan monia parantavia ominaisuuksia.

[Meripihkaesineet]

.1111

Sivun alkuun                              Copyright CSC 1999www.csc.fi

pyöristys_alaoikea.gif (135 bytes)