Aloitussivulle

Sisällysluettelok

pyöristys_ylävasen.gif (149 bytes) 1 1 w pyöristys_yläoikea.gif (91 bytes)
 

 

 

Suomusjärven kulttuurin haudat
Kampakeraamiset punamultahaudat
Vasarakirveskulttuurin haudat
Ihmissyöntiä Ahvenanmaalla

 

  Arkeologisesti ihmisyyden ilmaantumisen kriteereitä voidaan valita eri perustein. Varhaisimpia merkkejä on työkalujen ilmaantuminen löytöaineistoihin 2,7 miljoonaa vuotta sitten. Korkeammista henkisistä kyvyistä kertoo noin 33 000 vuotta sitten alkanut kuvien teko. Hautaukset kertovat ihmisestä, joka on ajatellut kuolleen jatkavan elämäänsä jossain toisessa maailmassa. Kyseessä on abstrakti ajattelu, jonka kaltaista ei millään eläimellä ole.

On kiistanalaista, hautasiko Neanderthalin ihminen vainajiaan. Nykyihmiset ovat joka tapauksessa jo varhain näin tehneet. Hautauksiin on usein liittynyt uskomus, että ihminen tavalla tai toisella hyödyntää esineitä, jotka on asetettu hänen mukaansa hautaan. Näin arkeologeille on säilynyt lähes uusia ja hyväkuntoisia esineitä, asuinpaikoilta kun löytyy yleensä vain rikkoutunutta, jätteeksi muuttunutta tavaraa.

Hauta-annit kertovat meille esihistoriallisen ajan ihmisen uskomuksista. Erot samanaikaisten hautauksien välillä kertovat myös sosiaalisista eroista muinoin eläneiden ihmisten välillä. Yhtäläiset hauta-annit kertovat vähintäänkin tasa-arvoisuutta painottaneesta ideologiasta. Rikkaat ja köyhät haudat samassa kalmistossa kertovat, että yhteisössä on ollut sosiaalisia eroja.

Manner-Suomen hapan maaperä on hävittänyt kivikaudella haudattujen vainajien luut siten, että täältä ei ole löytynyt kuin muutamia luun ja hammaskiilteen kappaleita heidän jäänteinään. Useilta periodeilta, kuten varhaiskampakeraamiselta ajalta tai Kiukais-kulttuurin piiristä ei tunneta hautauksia ollenkaan. Ehkä noina kausina hautaan ei laitettu mitään säilyvistä aineista valmistettuja anteja tai vainajat on haudattu maan päälle, jolloin pedot ovat huolehtineet vainajan jäännöksistä. Tällainen meille niin oudon tuntuinen tapa on ollut useilla arktisilla kansoilla ja intiaaneilla.

[Olenij Ostrovin haudat]

.1111

Sivun alkuun                              Copyright CSC 1999www.csc.fi

pyöristys_alaoikea.gif (135 bytes)