PUTKIKIRVEET


Seiman kalmistosta Venäjältä löytynyt kirves.
 

Vanhimmat tunnetut putkikirveet ovat löytyneet Iranista. Ne ovat 3. vuosituhannen lopulta eKr. Putkikirves on kehittynyt Lähi-Idässä laakakirveestä, jonka pitkät sivut oli vasaroitu ohuiksi ja käännetty putkeksi. Myöhemmin tämä putki valmistettiin valamalla. Pohjois-Euraasian vanhimmat valamalla tehdyt putkikirveet ovat ilmeisesti Seiman kirveitä. Ennen kirveitä oli keihäänkärkiä valmistettu valamalla putkellisiksi.

Länsi-Eurooppaan putkikirves on tullut valmiina. Taivuttamalla valmistettuja pronssikautisia putkikirveitä ei täältä tunneta, putkikirves syrjäyttää olkakirveen ilman esivaiheita. Itä-Venäjällä putkikirveitä oli ennen kuin Skandinaviassa. Mahdollisesti läntiset putkikirveet ovat kehittyneet Itä-Venäläisten esikuvan mukaan. Toisaalta putkikeihäänkärkiä käytettiin molemmilla alueilla jo hyvin varhain, joten niiden rakenne on voitu suoraan siirtää kirveisiin. Skandinaviassa ensimmäiset putkikirveet ovat pronssikauden II periodilta. Kolmannella periodilla ne olivat syrjäyttäneet olkakirveen jo lähes kokonaan.

Putkikirveitä tunnetaan Suomesta nelisenkymmentä. Niistä 25 on läntisiä, loput itäisiä. Yleensä läntiset ovat solakampia kuin itäiset. Läntisissä kirveissä on usein sidesilmukka, itäisistä se puuttuu. Vanhin Suomen putkikirveistä ajoittuu II periodille. Rannikkoalueen kirveet ovat löytyneet Lohjalta Jepualle ulottuvalla vyöhykkeellä.

Läntisiä putkikirveitä on useita eri tyyppejä, joista osa on pienkirveitä. Mälarin kirves on herättänyt eniten keskustelua, koska sen alkuperästä kiistellään.

seuraava sivu
pääosion alkuun