REET


Timo Kuokkanen kokeilee ennallistamiaan rekiä. Taaemmassa reessä on harjajalakset, etualalla olevassa varhaisrautakautiset Morjärv-jalakset. Kuva Saarijärven museo.
 
Harjajalasten löytöpaikat.
 

KESKIHARJALLINEN JALASSaarijärveltä löytynyt harjajalas. Kuva Ilpo Kuisma, Saarijärven museo.

Uskottavimmat kivikautisten rekien ennallistukset ovat yksijalaksisia. Jalaksissa on ollut kouru tai ne ovat olleet tasapintaisia. Myöhäisellä kivikaudella tulee käyttöön uusi jalastyyppi harjajalas, joka säilyy käytössä varhaiseen rautakauteen. Harjajalas on ennallistettu kaksijalaksiseen rekeen kuuluvaksi.

Jalaksessa on pitkä kohouma, harja. Professori Unto Salo on suunnitellut täydellisimmin säilyneen Kullaan Puiston löydön perusteella ennallistuksen, joka perustuu nimenomaan kaksijalaksiseen vaihtoehtoon. Löydössä oli mukana jalaksen lisäksi sivupuut eli kaustat ja näitä kannattaneet peräkaplaat. Harjajalaksia tunnetaan vain viisi kappaletta. Kaikki löydöt ovat Suomenselältä, sen läheisyydestä tai järvialueen luoteisosasta.

Salon ennallistuksen perusteella on rakennettu reki, joka on todettu käyttökelpoiseksi niin ihmisen kuin koirankin vetämänä.

seuraava pääosio
pääosion alkuun