TEKSTIILIKERAMIIKKA


Eräs täydellisimmin säilyneistä tekstiilikeraamisista astioista on löytynyt Suomussalmen Kalmosärkältä. Kuva Helsingin yliopisto, arkeologian laitos.
 

Nimityksellä "tekstiilikeramiikka" voidaan tarkoittaa kahta eri asiaa. Sillä voidaan viitata mihin tahansa keramiikkaan, jonka pinnassa erottuu tekstiilipainanne. Tällaista keramiikkaa on käytetty mm. Keski-Euroopassa, Kiinassa ja Pohjois-Amerikassa. Toisaalta sillä voidaan tarkoittaa Suomessakin käytössä ollutta tiettyä pronssikauden keramiikkaa, jossa vain osassa esiintyy tekstiilipainanne. Tässä yhteydessä on kysymys viimeksi mainitusta keramiikasta. Tekstiilikeramiikan alkuperän on katsottu olevan idässä, Volgajoen yläjuoksulla. Vaikka nimitys tekstiilikeramiikka on yleisessä käytössä, tutkijat ovat eri mieltä siitä, millä nämä painanteet on itse asiassa saatu aikaan. Osa tutkijoista on tunnistanut todellisen, palttinasidoksisen kankaan painanteita. Osa taas katsoo, että tekstiilipainanne on saatu aikaan leimasimilla tai esimerkiksi makramee-punosta pyörittämälä märän saviastian pinnassa. Ehkä tekniikoita on ollut useita. Lisäksi puhutaan imitoidusta tekstiilikeramiikasta. Imitoidun tekstiilikeramiikan kaikki katsovat jonkinlaisilla leimasimilla painetuksi.

Tekstiilipainanteet astioiden pinnassa ovat vanhempia kuin varsinainen tekstiilikeramiikka. Niitä on tunnistettu harvinaisena nuorakeramiikassa ja Kiukais-keramiikassa.

Tekstiilipainannetta esiintyy vain 25 %:ssa tekstiilikeraamisia astioita. Yleisin pintakäsittely tekstiilikeramiikassa on naarmutus, jota esiintyy noin 60 %:ssa astioita. Naarmutus on yleistä myös muissa myöhäisneoliittisissä ja pronssikautisissa astiatyypeissä, mm. rannikon Paimion keramiikassa. Tekstiilikeraamisen astian pinta voi olla myös kiillotettu, mutta se on harvinaista.

Astioiden koristelu rajoittuu yläosaan. Koristeluna on yleisimmin pieniä kuopanteita ja kampaleimoja. Erityisesti pitkä kampaleima on ollut suosiossa.

Tekstiilikeramiikassa on käytetty miltei kaikkia sekoitteita, joita Suomessa on ollut käytössä. Tekstiilikeramiikassa voi olla useampia sekoitteita samassa astiassa, asbestikeramiikassa vain asbestia. Asbestiakin on käytetty Oulujoen, Saimaan ja Pohjois-Karjalassa alueella tekstiilikeramiikan sekoitteena. Tavallisimmat tekstiilikeramiikan sekoitteet ovat maasälpä, talkki ja orgaaninen aines. Viimeksi mainittuja on käytetty erityisesti Keski- ja Etelä-Suomessa. Ruotsissa, Norrlannissa tekstiilipainentein koristeltu keramiikka on useimmiten asbestisekoitteista.

Tekstiilikeramiikkaa on tavattu Kemijoen eteläpuolisesta Suomesta. Tekstiilikeraamisetkin asuinpaikat ovat harvinaisia rannikolla. Ne näyttävät puuttuvan kokonaan vain Satakunnan pohjoisosista ja Keski-Pohjanmaalta.

seuraava sivu
pääosion alkuun