MORBYN KERAMIIKKA


Morbyn keramiikkaa luonnehtii naarmupintaisuus ja kissantassukoristeeet astian reunan alapuolella. Kuva Esa Suominen, Museovirasto.

Paimion keramiikka edustaa Kiukais-kulttuurin perinteen ja Morbyn keramiikka Paimion keramiikan perinteen jatkumoa. Myös morbynkeraamiset astiat ovat pieniä, kukkaruukkumaisia. Sekoitteena on käytetty karkeaa kivimurskaa ja ulkonäkö on viimeistelemätöntä, kuten edeltäjilläänkin. Astian pinta on usein naarmutettu. Koristelu rajoittuu astian yläosaan. Paimion keramiikassa oli kuoppakoristelua. Se jää nyt pois ja korvautuu erilaisilla leimapainanteilla, joista tyypillisimpiä ovat pienet, kissan tassun painallusta muistuttavat koristeet.

Aiemmin katsottiin, että Morbyn keramiikkaa oli käytetty vain esiroomalaisena aikana. Uudet ajoitukset ovat osoittaneet, että sen valmistus on alkanut jo vuoden 1000 vaiheilla. Morbyn keramiikka on ollut käytössä koko esiroomalaisen ajan ja jatkunut aina roomalaiselle rautakaudelle asti. Morbyn keramiikan levinnän painopiste on rannikkoalueella, mutta sitä on löytynyt jonkin verran myös sisämaasta.

seuraava sivu
pääosion alkuun