VUOLUKIVIVALINMUOTTI


Suomesta löytyneet vuolukiviset valinmuotit ovat Mälarin (vasemmalla) tai Ananjinon tyyppisiä (kaksi oikealla). Kuten muoteista voi huomata, varsinkin Ananjinon tyypin suomalaisversiot ovat olleet varhain "saman henkisiä" venäläisten malliensa kanssa. Jos omaperäisiä sovellutuksia on paljon, on syytä määritellä uusi tyyppi, kuten Maaningan kirveen tapauksessa on tehty. Kuvat Helsingin yliopiston arkeologian laitos ja Eero Muurimäki.
 

Vuolukivestä kaiverretut kaksiosaiset valinmuotit muodostavat muottien toisen päätyypin. Niiden etuna oli, että niitä voitiin käyttää useita kertoja. Ne eivät kuitenkaan soveltuneet monimutkaisempien valoksien valmistamiseen.

Kirveiden valuun muottityyppi sopi kuitenkin hyvin. Rannikolta ei putkikirveiden valinmuotteja tunneta, kaikki löydöt ovat peräisin sisä- ja Pohjois-Suomesta. Suomesta on löytynyt vain kahden kirvestyypin valinmuotteja, nimittäin Mälarin kirveen ja Ananjinon kirveen. Mälarin kirveen valinmuotit muistuttavat enemmän itäisiä kuin ruotsalaisia muunnelmia. Toisaalta kaikkien muottien mallit poikkeavat päätyypeistä. Ananjinon kirveen valinmuoteista osa on talkkisekoitteisesta savesta valmistettuja.

seuraava sivu
pääosion alkuun