SILMÄLASISOLKI


Viipurista löytynyt komea silmälasisolki. Kuva Museovirasto.
 

Suomessa solkien kehityssarja ei ole läheskään täydellinen. Viimeiseen ikään kuin barokkiseen muotoon, silmälasisolkiin kuuluvia esineitä on kuitenkin tavattu neljä kappaletta, näistä yksi tosin Viipurista, nykyisen Suomen rajojen ulkopuolelta.

Silmälasisoljet koostuvat kahdesta suuresta, munuaisen muotoisesta kuperankoverasta levystä, joita yhdistää sanka. Solkien ulkomuoto tuo nykyihmiselle mieleen silmälasit, siitä nimitys. Soljen takana on ollut neula, joka on kiinnittänyt vaatetta. Napparin solki on ollut peräti 30 cm mittainen. Koristeena soljissa on koholistoja, jotka muodostavat ympyrä - tai kaksoisspiraalikuviota.

Viipurin solki ajoittuu V periodille, muut löydöt VI periodille eli aivan pronssikauden lopulle.

SILMÄLASISOLKIEN LEVINNEISYYS


Suomesta on löytynyt neljä silmälasisolkea: Satakunnasta niistä on löytynyt kolme, Kokemäen Napparin kätkössä on yksi ja Kuoppalan kätköissä on ollut kaksi solkea. Lisäksi Viipurista on löytynyt yksi solki.
 

Sekä Kuoppalan että Napparin kätkön soljet kuuluvat tyyppiin, joka on peräisin Keski-Ruotsista. Ne ajoittuvat pronssikauden loppuun, VI periodilla ja edustavat solkien viimeistä, "barokkista" kehitysvaihetta. Napparin kätkön miekka viittaa siihen, että kyseessä olisi miehen asuun kuulunut solki, vaikka Skandinaviassa silmälasisoljet ovat kuuluneet nimenomaan naisten asusteisiin.

seuraava sivu
pääosion alkuun